Czym jest sushi, skąd pochodzi i jakie wyróżniamy jego rodzaje? 1

Polacy pokochali sushi, które sukcesywnie zdobywa coraz więcej zwolenników. Wśród nich znajdują się zarówno ci, którzy dopiero poznają smak tej orientalnej potrawy, jak i tacy, którzy już od dawna zachwyceni są typowym daniem azjatyckiej kuchni. Zanim jednak sięgniemy po pałeczki, by odkryć smak tego cieszącego się wyjątkowym smakiem dania, warto poznać historię sushi, jego pochodzenie oraz rodzaje, które mamy do wyboru.

Z jakimi dodatkami je się sushi?

Skąd pochodzi i czym jest sushi?

Sushi przywędrowało do nas z Japonii. Jego historia zaczyna się najprawdopodobniej już w 718 r. Na wyjątkowy smak nie składa się mnogość składników, ale przede wszystkim ich kompozycja. Sushi przywędrowało do Stanów Zjednoczonych wraz z emigrantami, którzy w 1868 r. otworzyli swoją restaurację. Sukcesywnie danie ewoluowało, nabywając coraz więcej naleciałości z amerykańskiej kuchni.

W ten sposób powstały takie potrawy jak np. Philadelphia Roll czy Spider Roll, cieszące się dużą popularnością do dzisiaj.

Z czym podaje się sushi?

Na ogół sushi przyrządza się z ryżu z dodatkiem octu ryżowego, czyli tzw. su. Jako dodatki stosuje się owoce morza, tofu, różnego rodzaju warzywa, wodorosty nori oraz fragmenty ryby. Tak przygotowane danie można spożywać pałeczkami lub palcami, w zależności o umiejętności i preferencji. Uzupełnieniem są sosy: sojowy, imbirowy oraz chrzan wasabi, nadający potrawie bardzo charakterystyczny, a zarazem intensywny smak. Sushi należy popijać zieloną herbatą.

Chcąc zapoznać się ze smakiem tego wyjątkowego dania, warto przygotowanie powierzyć prawdziwym specjalistom w dziedzinie orientalnych smaków. Jednym z tego typu miejsc jest restauracja Sushi Friends. Lokal Sushi Krakow mieści się przy ul. Sebastiana Klonowica 26 w Krakowie, choć świadczy on również usługi w zakresie dowozu sushi na terenie Podgórza. Można tutaj zamówić zestaw, składający się nawet z 300 sztuk sushi! To idealne uzupełnienie zarówno imprezy ze znajomymi, jak i spotkania w rodzinnym gronie.

Jakie są najlepsze rodzaje sushi?

Jakie są rodzaje sushi?

Sushi ma wiele rodzajów, a każdy charakteryzuje się innym, specyficznym smakiem. Najpopularniejszym rodzajem jest sushi maki. Jego skład stanowi ryż, surowe ryby i wodorosty. W tej grupie wyróżnia się również hosomaki, chumaki czy temaki i uramaki. Różnią się one miedzy sobą sposobem podania oraz rozmiarem.

Równie popularne jest nigiri sushi. Na skropiony octem ryżowym ryż nakłada się owoce morza, surową rybę lub japoński omlet. Pod tą tajemniczą nazwą kryje się smażone jajko, przypominające nieco swoim wyglądem tradycyjnego naleśnika. Tak przygotowany omlet, pokrojony na niewielkie kawałki, stanowi idealne uzupełnienie kompozycji smakowej tego wyjątkowego dania.

Czy w 2024 roku sushi dalej jest popularne?

W 2024 roku sushi nie tylko utrzymało swoją popularność w Polsce, ale nawet zyskało na znaczeniu jako symbol kulinarnego kosmopolityzmu. Różnorodność dostępnych rodzajów, od tradycyjnych maki i nigiri po nowoczesne fusje, przyciąga zarówno młodsze, jak i starsze pokolenia. Dynamiczny wzrost liczby restauracji sushi, które teraz można znaleźć nie tylko w większych miastach jak Warszawa czy Kraków, ale również w mniejszych miejscowościach, świadczy o stałym zainteresowaniu tym daniem.

1 thoughts on “Czym jest sushi, skąd pochodzi i jakie wyróżniamy jego rodzaje?

  1. Michał maj 17,2024 15:05

    Jako osoba, która dopiero zaczyna swoją przygodę z sushi, jestem naprawdę zachwycony tym artykułem! Dzięki niemu zyskałem cenne wskazówki dotyczące rodzajów sushi, co z pewnością przyda mi się podczas moich kulinarnych eksploracji. Ten artykuł nie tylko rozwiał moje wątpliwości, ale także zwiększył moje zainteresowanie japońską kuchnią. Dziękuję za tak wyczerpujące i pouczające informacje! Z pewnością wykorzystam je w przyszłości. Być może zostanę kiedyś koneserem sushi i będę jego znawcą? Kto wie. 😉

Dodaj komentarz