Produkty bezglutenowe

bread-1367847-m

Orkisz zamiast pszenicy

Obecnie wiele osób rezygnuje z diety zawierającej pszenicę. Część z nich decyduje się na produkty orkiszowe, a część po prostu rezygnuje ze wszelkich artykułów spożywczych zawierających gluten. Według niektórych specjalistów od zdrowego żywienia dobrze jest zrezygnować z produktów zawierających to białko, nawet jeśli nie reagujemy na nie alergią.

Dieta bezglutenowa

Celiakia – czyli nietolerancja glutenu to najczęstsza przyczyna zmiany menu. W przypadku tej choroby konieczne jest całkowite wyłączenie z diety produktów, które mogą zawierać choćby śladowe ilości glutenu. Jest to konieczne, ponieważ to białko niszczy kosmki jelitowe – uniemożliwia to między innymi prawidłowe wchłanianie witamin z grupy B, w tym witaminy B12. To może być powodem niedokrwistości oraz różnych chorób umysłowych. Wcześnie wykryta choroba to szansa na w miarę normalne życie pod warunkiem pozbycia się glutenu z diety.

food-series-2-1386305-m

Produkty bez glutenu

Obecnie jednak nie tylko osoby, które mają celiakię zaczynają kupować produkty bezglutenowe. Według niektórych specjalistów od żywienia, pszenica nie jest najlepszym zbożem jeśli chodzi o naszą dietę. Dlatego dla lepszego samopoczucia i lepszego trawienia powinniśmy zrezygnować z białych sklepowych bułek i wybrać raczej produkt bezglutenowy.

Smacznie i zdrowo

Produkty nie zawierające glutenu są zazwyczaj odpowiednio oznaczone. Można także samemu przygotować takie artykuły, korzystając na przykład z mąki kukurydzianej. Glutenu nie zawierają również jajka – można więc przygotować z nich bezy czy inne łakocie bez obaw o zdrowie.

Dodaj komentarz